Op het ‘Symposium over compassievolle technologie en andere innovaties’ van 27 september 2019 zullen drie sprekers een lezing geven:
Prof. dr. Inez Myin-Germeys
“Experience Sampling Methode binnen de psychiatrie: van macro naar micro omgeving”
Psychische klachten zijn ervaringen die ontstaan in het dagelijks leven, vaak in interactie met de context. Helaas worden psychische klachten zelden zo bestudeerd, noch vanuit een wetenschappelijke context, noch binnen de klinische praktijk. In mijn lezing zal ik mij focussen op de Experience Sampling methode, een gestructureerde dagboektechniek aangeboden via een app, die toelaat om mensen in hun dagelijks leven te volgen. Ik zal enerzijds duidelijk maken hoe deze benadering kan helpen om een beter inzicht te krijgen in de psychische klachten en de onderliggende psychologische processen. Daarnaast zal ik ook toelichten hoe deze benadering binnen het klinische veld kan toegepast worden. Vervolgens zal ik 2 voorbeelden geven van Ecological Momentary Interventions (EMI) waarbij de psychologische interventie via de app in het dagelijks leven wordt aangeboden op momenten dat het echt nodig is.
Dr. Mathijs Noordzij
“Draagbare technologie inzetten als compassievolle technologie binnen de geestelijke gezondheidszorg”
Compassievolle technologie heeft betrekking op het lijden te verminderen en het welzijn te vergroten met behulp van technologie. Therapie met behulp van technologie wordt vaak gekarakteriseerd als koud en onverschillig en gecontrasteerd met de warmte en verbinding van een menselijke therapeut. Compassievolle technologie wijst naar een ander gezichtspunt waar technologie en de menselijke therapeut samen een compassievolle geestelijke gezondheidszorg kunnen creëren. In veel opzichten zijn technologie en menselijk potentieel complementair en kunnen samen intuïtieve, passende, consistente en goed getimed acties bieden die echt compassievol genoemd kunnen worden. In de huidige lezing wordt verder ingegaan op wat compassievolle technologie zou kunnen zijn binnen de geestelijke gezondheidszorg. Specifiek wordt ingegaan op draagbare (sensor)technologie en of deze ‘wearables’ compassievol kunnen worden ingezet.
Drs. Roland Sinnaeve
“Eindelijk ‘precision medicine’ voor persoonlijkheidsstoornissen”
Verschillende psychologische interventies, waaronder Dialectische Gedragstherapie, hebben een positief effect op de problemen van mensen met een persoonlijkheidsstoornis. Dit heeft gezorgd voor optimisme over de behandelbaarheid. Toch blijven er uitdagingen. Hoe zorgen we ervoor dat meer mensen hun behandeling afronden? Hoe maken we de behandelingen korter en efficiënter? Roland legt uit hoe nieuwe ontwikkelingen in neurowetenschappelijk onderzoek en draagbare technologie voor doorbraken kunnen zorgen.