Zowel in Nederland als in België worden er opleidingen georganiseerd als hoeksteen van het suïcidepreventiebeleid. Doorgaans is er slechts beperkt aandacht voor suïcidepreventie bij mensen met een persoonlijkheidsstoornis (PS). Nochtans is het risico op een geslaagde suïcidepoging, of overlijden ten gevolge van risicovol gedrag, groter bij cliënten die gediagnosticeerd zijn met een PS. Bovendien wordt deze groep gekenmerkt door een hoge mate van zorggebruik. Met andere woorden: de aanwezigheid en de druk van deze doelgroep in de gezondheidszorg is veel groter dan we op basis van de prevalentie zouden vermoeden. Wij besteden in deze 3-daagse training aandacht aan de beoordeling en behandeling bij mensen met borderline PS (BPS).
Dit vergt immers een gespecialiseerde aanpak. Die noodzaak heeft onder te maken met het feit dat suïcidaal en zelfbeschadigend gedrag bij mensen met BPS een hardnekkige (en dus vertrouwde) vorm van coping kan zijn. Dit werkt bij hulpverleners extreme reacties in de hand: enerzijds het acute risico onderschatten en nietsdoen, anderzijds het acute risico overschatten en gebruik maken van dwangmaatregelen. Met deze 3-daagse training tonen we hoe je hierin de middenweg kan bewandelen. We focussen op het helder in beeld brengen van het risico en het motiveren tot non-suïcide. Daarnaast staan we stil bij de emotionele impact van aanhoudend suïcidaal en zelfbeschadigend gedrag op de hulpverlener.
De derde dag vind ca twee maanden later plaats, en is gericht op het oefenen met het theoretische kader dat in de eerste twee dagen is behandeld. Deelnemers nemen hun eigen ervaringen uit de tussenliggende periode mee, wat wordt gekoppeld aan de theorie om vervolgens terug te vertalen naar de praktijk en te oefenen. Hierbij zijn rollenspellen, demonstraties en discussies denkbaar. Deze derde dag maakt de vertaalslag van de praktijk naar de theorie weer naar de praktijk, waarin de nadruk ligt op het oefenen en toepassen van de geleerde vaardigheden.
Leerdoelen 3-daagse Training Suïcide Preventie
- Linehans uitgangspunten over suïcidaal gedrag en behandeling kennen.
- Linehans uitgangspunten, biosociale theorie en vaardigheidstekortmodel voor chronisch suïcidaal gedrag begrijpen.
- De betekenis en het belang van commitment begrijpen.
- Stappen van het crisisprotocol kennen.
- Georiënteerd zijn op DGT als evidence-based interventie voor suïcidaal gedragen als onderdeel van de multidisciplinaire richtlijnen.
- Het verschil begrijpen tussen 1) langdurig versus acuut suïciderisico, 2) directe en indirecte aanwijzingen voor suïcidaal gedrag, 3) respondent en operant suïcidaal gedrag, 4) acuut suïcidaal gedrag systematisch onderzoeken en “voorspellen”.
- Begrijpen wat passende en schadelijke interventies zijn als suïcidaal gedrag in stand wordt gehouden door antecedenten en/of consequenten.
- Op de hoogte zijn van mee te wegen factoren wanneer de vraag naar een ziekenhuisopname gesteld wordt.
Studiebelasting
De training wordt op drie dagen van 09:00 tot 17:00 uur gegeven. De studiebelasting is 10 uur, wat neerkomt op een totaal van 31 uur.
Doelgroep
De doelgroep van de training zijn cognitief gedragstherapeuten, gedragstherapeutisch werkers, gezondheidszorg psychologen, psychiaters, psychotherapeuten, maatschappelijk werkers, orthopedagogen, sociaal pedagogisch hulpverleners, verpleegkundig specialisten, vaktherapeuten, klinisch psychologen, basis psychologen, orthopedagoog generalist en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen die willen (leren) werken met mensen met persoonlijkheidsstoornissen en suïcidaliteit en zich committeren aan het voorkomen van suïcide.
Certificaat
Wij verwachten 100% aanwezigheid. Bij overmacht kan worden ingehaald binnen 1 kalenderjaar na de gemiste trainingsdag, uitsluitend na overleg met de trainers. Een certificaat wordt uitgereikt bij 90% aanwezigheid.
Kosten
Deze training wordt op dit moment door ons alleen als incompany aangeboden. Open inschrijving is mogelijk bij Rino Amsterdam.
Accreditatie
Accreditatie aangevraagd bij de volgende verenigingen:
RV – NVvP – V&VN – VSR – FGzPT – NIP K&J/NVO OG – VGCT – NIP Eerstelijns – SKJ
Data
Het is mogelijk om een incompany te verzorgen, neem hiervoor contact met ons op.
Inschrijven
Ga voor online inschrijven naar de desbetreffende geplande training bij inschrijven.