In de 3-daagse Introductiecursus wordt aan de hand van theorie, beeldmateriaal en praktijkoefeningen inzicht gegeven in DGT en haar toepassing in de praktijk. Er zal aandacht worden besteed aan de wetenschappelijke evidentie betreffende effectiviteit van DGT en er zal stil gestaan worden bij screening en diagnostiek. Deze cursus is nadrukkelijk gebaseerd op het boek “De DGT-vaardigheden: Handleiding voor de vaardigheidstraining dialectische gedragstherapie”, geschreven door Marsha M. Linehan (2016), Nederlandse bewerking: L. M. C. (Wies) van den Bosch.
Algemene leerdoelen 3-daagse Introductiecursus
Na afloop van de cursus:
- Kan de cursist het belang van het consultatieteam in DGT naar voren brengen.
- Kan de cursist consultatievragen stellen en is bereid de hulp van consultatie in te roepen en te accepteren indien noodzakelijk
- Kan de cursist de telefonische consultatie- en andere op generalisatie gerichte strategieën in DGT uitleggen
- Begrijpt de cursist het concept dialectiek en de eruit voortvloeiende interventies
- Kan de cursist vaststellen of de cliënt lijdend is aan een persoonlijkheidsstoornis/ernstige emotionele ontregeling, en of de cliënt gebaat zou zijn bij DGT
- Kan de cursist de cliënt tot commitment aan de behandeling brengen, of tenminste een op informatie gebaseerde, en werkelijk ervaren keuze voor of tegen behandeling laten maken. Dit houdt in dat de cursist ten minste de hulpvraag kan verhelderen en het te bereiken doel kan vaststellen (in etappes over de duur van de behandeling heen), de etiologische basis van DGT (biosociale theorie), gedragsprincipes, validatie en de structuur en inhoud van het behandelprogramma uit kan leggen, andere evidence-based programma’s kan bespreken en samen met de cliënt kan bezien of DGT de juiste keuze is.
- Kan de cursist observeren welke interventies werken, of vooruitgang plaatsvindt (meest aan de hand van monitoren van probleemgedrag), en kan de cursist vaststellen welke veranderingen op cognitief, emotioneel, intermenselijk of gedragsgebied moeten plaatsvinden (een ketenanalyse).
- Kent de cursist alle gedragstherapeutische interventies en/of is de cursist zich bewust van gebrek aan vaardigheid en bereid deze vaardigheden te ontwikkelen
- Beheert de cursist motiverende gespreksvoering en de commitment strategieën zoals ontwikkeld in DGT
- Kent de cursist de betekenis van terugval in problematiek en weet wat de adequate aanpak is
- Kan de cursist de toepassing van mindfulness overbrengen aan de cliënt en kan de cursist het zelf toepassen
- Ziet de cursist het belang van het meten van klinische progressie in
- Kan de cursist de kerntheorieën uit DGT toepassen
- Kan de cursist een suïcide risico analyse uitvoeren
Studiebelasting
De cursus wordt op drie dagen van 09:00 tot 17:00 uur gegeven. De studiebelasting is elke dag 7 uur, vooraf en tussentijds 7 uur, wat neerkomt op een totaal van 28 uur.
Van alle deelnemers wordt verwacht dat zij voorafgaand aan de training het volgende boek gelezen hebben:
- “De DGT-vaardigheden: Handleiding voor vaardigheidstraining dialectische gedragstherapie” van Marsha Linehan (2016); ISBN 978 90 265 2280 2 hebben gelezen.
Doelgroep
Cognitief gedragstherapeuten, gedragstherapeutische medewerkers, GZ-psychologen, klinisch psychologen, psychiaters, psychotherapeuten en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, orthopedagoog generalist of basispsychologen die eerder een basiscursus gedragstherapie (100 uur), of minimaal een inleiding van 30 uur hebben gevolgd.
De Introductiecursus is geschikt voor mensen die meer willen weten over DGT en voor mensen die werken in de ketens voor, naast en na DGT-programma’s. Wilt u zelf DGT geven, dan is de Intensieve DGT-training aangewezen. Sluit u aan in een getraind DGT-team, dan is starten met de basistraining ook een mogelijkheid.
Certificaat
Wij verwachten 100% aanwezigheid. Bij overmacht kan worden ingehaald binnen 1 kalenderjaar na de gemiste trainingsdag, uitsluitend na overleg met de trainers. Een certificaat wordt uitgereikt bij 90% aanwezigheid.
Kosten
Deze training wordt op dit moment door ons alleen als incompany aangeboden. Open inschrijving is mogelijk bij Rino Amsterdam.
Accreditatie
Accreditatie aangevraagd bij de volgende verenigingen:
RV – NVvP – V&VN – VSR – FGzPT – NIP K&J/NVO OG – VGCT – NIP Eerstelijns – SKJ
Data
Ga voor actuele data naar onze geplande trainingen bij inschrijven.
De trainingen bij Dialexis worden altijd uitgevoerd door twee trainers en de trainingsdagen zijn van 9:00 tot 17:00 uur. De training bestaat uit theorie, (video) demonstratie en rollenspel.
Het is mogelijk om een incompany basistraining te verzorgen. Hiervoor kunnen andere afspraken gemaakt worden.
Individuele geïnteresseerden kunnen deze training volgen bij de RINO in Amsterdam en de RINO-groep in Utrecht. Voor meer informatie kijkt u op hun sites.
Inschrijven
Ga voor online inschrijven naar de desbetreffende geplande training bij inschrijven.