Wat is DGT

Dialectische Gedragstherapie (DGT) is een vorm van cognitieve gedragstherapie, waarmee voornamelijk mensen behandeld worden die gediagnoseerd zijn met een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS). De effectiviteit van DGT is in meer dan vijftien, onafhankelijk van elkaar uitgevoerde, wetenschappelijke onderzoeken aangetoond. Daarmee is zij de best onderzochte psychosociale ambulante behandeling voor BPS.

'DGT is een op-het-leven gericht programma, niet een suïcidepreventieprogramma'. (Linehan)

DGT ondersteunt bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen en bij het aanleren van een andere manier van denken, die het leven draaglijker maakt. En DGT werkt samen met de cliënt om nieuwe vaardigheden uit te proberen en gemotiveerd te blijven. 
 

Elementen van DGT

Vaardigheden die geleerd worden

Doelgroep - Borderline problematiek

Een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) wordt door 3 dingen gekenmerkt: een patroon van emotionele instabiliteit, impulsief en roekeloos gedrag, en intermenselijke instabiliteit (moeite met relaties en onzekerheid over levensdoelen). DGT is echter ook effectief bewezen voor een scala aan andere stoornissen zoals verslaving, depressie, PTSD en eetstoornissen.